Pancreasul este implicat atât în digestie cât și în metabolismul organismului. Are două funcții: endocrină(producerea insulinei) și cea exocrină (producerea de secreție pancreatică bogată în enzime digestive) .
Aceste enzime sunt biocatalizatori, care metabolizează proteinele, grăsimile și carbohidrații în componentele acestora. Fără aceste enzime organismul nu poate valorifica nutrienții.
Tulburările funcției endocrine cauzează diabetul și predispoziția pentru tumorile pancreasului. În cazul inflamării pancreasului, trebuie să facem diferență între pancreatita acută și cea cronică. Pancreatita acută apare mai des la câinii supraponderali și se datorează intoducerii unei cantități foarte mari de grăsime. În caz de pancreatita acută animalului trebuie pus pe regim, să nu consume nici apă.
Urmează apoi lichidele și supele ușoare, medicinale, lent putem începe iar alimentarea. Trebuie aleasă o dietă cu un conținut redus de grăsimi în care să evităm uleiurile vegetale cât de mult posibil. Să oferim în cantități moderate proteine cu un conținut mare de nutrienți: carnea să fie tocată pentru hrănire, în loc de oase să oferim suplimente alimentare minerale .
În ciuda faptului că majoritatea medicilor veterinari recomandă în cazul pancreatitei hrănirea câinelui cu cât mai multe cereale, eu încă totuși aș recomanda proprietarului renunțarea la hrănirea excesivă cu cereale.
Hrănirea în exces cu cereale poate fi una dintre principalele cauze ale pancreatitei. Fructele vor fi oferite doar în cantități mici.
Dintre suplimentele alimentare, să oferim antioxidanți cum ar fi Vitamina E, seleniu si vitamina K1 20 picături pe zi. În plus, putem oferi spirulina, aloe vera și tulichina. Legumele (și fructele) să fie date prin blender sau să le oferim ca și băutură. Înaintea fiecărei mese cu 30-60 minute să oferim enzime vegetale sau enzime amestecate în mod corespunzător. Pentru un câine bolnav oferim cantități mici de alimente la temperatura camerei.
În cazul unei insuficiente funcționare exocrine (EPI =exocrin pancreas insufficientia) producerea de enzime digestive nu este suficientă. Printre simptome putem evidenția: scădere în greutate, diaree, excremente lucioase cu cantități mari de grăsime, flatulență, poftă mare fără creștere în greutate. În cazul unei insuficiențe functionare exocrine să oferim porții mici de carne tocată.
În ciuda faptului că, în acesastă afecțiune se recomandă o dietă săracă în grăsimi, în practică, s-a dovedit că, la câinii cu această afecțiune grăsimile nu cauzează probleme.
Pentru câinii cu (EPI) se recomandă oferirea de enzime digestive cu hrana zilnică. În acest caz, să oferim amestecuri de enzime sintetice, de exemplu Almazyme-H. Au un efect bun asupra organismului și următoarele suplimente: vitamina B12, antioxidanții, vitamina K1, spirulina și uleiurile de pește cu acid gras omega 3.
E important păstrarea fibrelor la un nivel cât mai scăzut posibil, deoarece prea multe fibre pot deteriora pancreasul. Fructele și legumele să fie cât mai variate, ținând cont de sensibilitatea individuală a câinelui. În afecțiunile pancreasului tratăm întregul corp al animalului.
O atenție deosebită acordăm florei intestinale , care pot fi susținută cu produse probiotice.
Florei intestinale este benefică tratamentul pe bază de plante medicinale cum ar fi: gheara-mâţei (Uncaria guianensis).
După experiențele mele, pot afirma că insuficienta funcționare a pancreasului este cea mai des întâlnită afecțiune la câini. Zilnic mă caută proprietari de câini, care sunt îngrijorați și nu mai știu cum să procedeze .
Simptomele sunt acceași:diaree,balonare, anxietate, intoleranță alimentară, păr deteriorat, paraziți intestinali.
Deoarece aceste simptome sunt foarte asemănătoare cu cele din EPI, am început să tratez câinii ca și cum ar suferi de EPI. Acest tratament a constat în schimbarea alimentației cu hrană crudă, cu administrarea de suplimente menționate mai sus.
În plus, recomand oferirea de preparate enzimatice și a susținerii florei intestinale, deoarece și intestinul se deterioarează în cazul bolilor pancreatice. Simptomele s-au ameliorat, până la o recuperarea completă.
Este posibil ca, principalul motiv pentru bolile pancreatice să fie hrănirea cu un conțin ridicat de cereale dar și oferirea de alimente fără enzime. Și la oameni sunt frecvente insuficiențele pancreatice, tumorile pancreasului și diabetul. Și în cazul oamenilor aceste probleme sunt legate de lipsa enzimelor, alimente cu un conținut ridicat de grăsimi și zahăr din alimente, care în plus au fost și fierte. Prin fierbere, enzimele din alimente sunt distruse, asfel pancreasul trebuie să producă mai multe enzime decât ar trebui în mod natural. Acest proces favorizează apariția bolilor atât la oameni cât și la animale.
Și în acest caz prevenția constă în alimentația naturală, oferirea de alimente crude și proaspete netratate care să asigure necesarul de nutrienți.
Rezumat
Pancreatită:
· Acută:post
· Alimente tocate
· Conținut scăzut de grăsimi (fără grăsimi vegetale)
· Grăsimi nutritive
· Alimente cu un conținut moderat de proteine valoroase
· Cereale în cantități reduse sau sau deloc
· Enzime
· Antioxidanți
· Vitamina K1
· Aloe, Euphorbia
· Mese mici și frecvente
· Reducerea greutății
INSUFICIENȚĂ PANCREATICĂ
· Enzime
· Proteine valoroase
· Carne tocată initial
· Grăsimi valoroase(ulei de pește)
· Puține fibre
· Fără cereale
· La început mese frecvente
· Antioxidanți
· Vit B12 (B vit. Complex)
· Echilibrarea florei intestinale(probiotice)
· Sprijinirea funcției ficatului, rinichilor, sistemului limfatic prin plante medicinale