Hrănirea cățeilor cu carne crudă este simplă.În cazul lor nu prea sunt mofturi, instinctele de bază funcționează mai bine : carnea este considerată mâncare.La început, câinii care au fost alimentați cu hrană pentru câini sau cei bătrâni , nu pot defini carnea crudă ca și mâncare.
Când să încep? Dacă la crescător, la proprietarul provizoriu cățelul a fost hrănit cu carne crudă atunci poți continua hrănirea cu aceași tip de mâncare.Dacă a primit hrană pentru câini , atunci e recomandat să aștepți o săptămână pentru a începe.Schimbarea domiciliului pentru fiecare cățel este un factor de stres. Sistemul imunitar slăbește și nu este recomandată o altă schimbare privind mâncarea. Dă-i șansa acomodării , măcar o săptămână după care poți începe.
Cea mai mare greșeală pe care am putea face ar fi oferirea unei cantități mai mari de mâncare decât ar trebui, respectiv o supradoză de calciu și vitamina D.
Cu toate acestea, deseori se poate întâlni acest fenomen , numit de medicii veterinari ” creștere forțată ” Există o așteptare ireală privind greutatea câțelului și anume cât mai repede să ajungă la greutatea corporală a unui câine adult. În nici un caz să nu forțăm creșterea cățelului deoarece putem favoriza apariția displaziilor, tulburări în dezvoltarea sistemului osos.
Cum putem defini dezvoltarea normală?
Puii de la naștere cresc zilnic în medie cu 80-150 grame, astfel putem afla dacă primește destulă hrană sau crește prea repede.
Putem vorbi de o dezvoltare normală atunci când puiul ajunge (la rase de mici dimensiuni –cei care la maturitate au sub 25kg) în 4 luni, iar în cazul raselor de dimensiune mare (care la maturitate au peste 25kg) ajung în 5luni la jumătatea greutății. Pentru creștere este nevoie de o mare cantitate de energie , dar nu în perioada când câinele este pui sau foarte tânăr.
Cantitatea de mâncare
Dacă cunoaștem greutatea așteptată la maturitate , atunci el trebuie să fie hrănit cu 2% din această greutate. Hrana va fi împărțită în 2-3 porții. Astfel , dacă greutatea lui la maturitate este de 20 kg , putem calcula 20000 g x 0,02 = 400 g (400 grame din totalul meselor zilnice conțin oase cu carne, carne, organe comestibile, fibre și suplimente nutritive. Dacă nu cunoști greutatea așteptată la maturitate atunci să urmărești următoarele : 2-4 luni-8-10% din greutatea corporală, 4-6 luni-6-8% din greutatea corporală, 6-8 luni-4-6% din greutatea corporală, 8-12 luni-3-4 % din greutatea coprorală, astfel vei putea ști cantitatea necesară pentru animalul tău.
Necesarul de energie este calculat în funcție de vârsta și rasa câinelui, e important să ținem cont de aceste aspecte.
Întăritor de oase: să-i dăm sau nu?
Cele două aspecte importante ar fi : ce fel de rasă este câinele și cu ce va fi hrănit? Administrarea întăritorului de oase depinde în mare măsură de cele două aspecte. Am auzit de la mulți proprietari de câini (medicul veterinar le-a recomandat) că este necesară administrarea întăritorului de oase , adică Ca și fosfor ca și supliment dar nu este obligatoriu. Calciul este elementul de bază din mineralele oaselor și dinților .Acesta favorizează coagularea sângelui, activitatea optimă a mușchilor, nervilor și a inimii, echilibrează sistemul hormonal.
Cu toate acestea, cel mai important factor în dezvoltarea sănătoasă a sistemului osos nu este numai cantitatea potrivita de calciu întrodusă. Pe lângă cantitate este foate important raportul corect dintre calciu și fosfor , pentru că numai în aceste condiții se absoarbe calciul.. Este foarte importantă și cantitatea de Vitamina D introdusă în organism deoarece favorizază absorbția calciului din intestine , dar o cantitate mare de Vitamina D reduce absorbția calciului care provoacă osteoporoză, osteomalacie.
Cu toate acestea, cele mai frecvente tulburări de dezvoltare osoasă, cu dureri la nivelul membrelor , în special în cazul raselor de talie mare sunt provocate de conținutul energetic al hranei altfel spus overfeeding.
Câinii în dezvoltare au nevoie de creșterea nivelului de calciu, altfel dezvoltarea sistemului osos va fi deficitară. În cazul în care nu întroducem o cantitate corespunzătoare de calciu,se poate ajunge la bolile sistemului osos, dar acest lucru este valabil și în cazul în care aportul de calciu este mai mare. Calciul este absorbit din intestin, atât activ cât și pasiv. Cantitatea de calciu întrodusă este invers proporțională cu cantitatea de calciu absorbită în mod activ. Astfel, când nivelul calciului din sânge scade crește hormonul paratiroidian. Valorile crescute ale PTH favorizează creșterea calcitriolului din rinichi , crescând absorbția calciului din intestine. Mecanismul este adevărat și invers: prin urmare, o cantitate mai mare de calciu reduce nivelul absorbției din intestine, în timp ce excesul de calciu este excretat în intestin. Adevărata problemă este cauzată de calciul absorbit în mod pasiv.
Printr-un consum excesiv , cantitatea de calciu absorbită în mod pasiv rămâne constantă, aceasta nu poate fi redusă de organismul câinelui astfel se va absorbi mai mult. În acest caz , oasele devin saturate de calciu, ceea ce duce la tulburări de dezvoltare osoase. La câței până se face înțărcarea predomină absorbția pasivă, dar după 27 de săptămâni absorbția devine activă.
Înainte de vârsta de 6 luni , organismul cățeilor nu poate regla absorbția calciului în mod corespunzător , astfel trebuie sa fim foarte atenți la cantitatea de calciu introdusă. În cazul câinilor alimentați cu hrană pentru câini se recomandă suplimentarea calciului. În cazul în care câinele are un regim alimentar echilibrat nu este nevoie administrarea de întăritoare pentru oase. Aceasta presupune calcularea cantităților , dar este nevoie doar o singură data. Nu este nevoie calcularea zilnică a cantității de vitamine, minerale și oligoelemente, echilibrul poate fi asigurat și în cazul în care necesarul zilnic este calculat pe o săptămână iar cantitatea necesară este asigurată pe parcursul săptămânii.
La ce aspect săfim foarte atenți?
Carnea conține o cantitate mică de calciu și fosfor , motiv pentru care se recomandă administrarea unui supliment de calciu sau este necesară completarea mesei cu hrană care are un conținut ridicat de calciu ( de exemplu pudra din coaja de ou , 1-2 ori pe săptămână oase).
Este important să știm că produsele umane( suplimentele alimentare ) nu sunt bune pentru câine deoarece au același raport de calciu și fosfor.
Când hrănim câinele trebuie să ținem cont de următoarele :
-hrana câinelui în creștere să fie completă și suficientă
-lipsa nutrienților poate provoca diferite boli
-cățelul ( de la 8 săptâmâni până la 6 luni) va fi hrănit la început de 3ori pe zi după care de 2ori pe zi .
-un câine sănătos va fi hrănit o dată sau de 2 ori pe zi.
Timpul de hrănire să fie de 20 de minute după care resturile rămase vor fi luate- dacă lipsa poftei de mâncare nu este provocată de o boală și este pretențios, astfel îl putem dezobișnui. Dacă câinele este la un curs de dresaj , să oferim mâncare doar o dată pe zi, deoarece un câine „flamând” învață mai rapid. Câinele bolnav, cățeaua gestantă sau care alăptează va fi hrănită de mai multe ori dacă e necesar.Întotdeauna să-i oferim apă proaspătă câinelui- bolul (apă, hrană) să fie curat mereu. După hrănire , câinele are nevoie de odihnă, repaus, astfel să evităm joaca și dresajul. Este foarte important asigurarea unui echilibru între calciu și potasiu prin alimentația crudă. Dacă cățelul la început a fost alimentat cu hrană pentru animale trebuie să ținem cont de următoarele:
1.Schimbarea să fie radicală
Nu se recomandă amestecarea hranei crude cu cea artificială deoarece digestia hranei artificiale necesită o valoare de pH diferit, astfel stomacul cățelului va avea dificultăți privind adaptarea la bacteriile din alimentele crude. Stomacul cățelului se poate adapta la aceste bacterii dar dacă pe lângă hrana crudă îi oferim și hrană pentru câini atunci digestia alimentelor necesită de două ori mai mult timp și astfel se înmulțesc bacteriile periculoase.
2. Începe cu un singur tip de proteină!
Este cel mai bine dacă începi schimbarea prin întroducerea unui singur tip de proteină: pui sau curcan. Oferă-i timp de o săptămână un singur tip de proteină, dacă observați că nu provoacă probleme digestive atunci îi puteți oferi o a doua proteină și așa mai departe.
3.Echilibrul dintre calciu și fosfor. Este foarte ușor de realizat. Dacă de exemplu îl hrănim cu gât de curcan ca și carne cu oase, atunci 2/3 din meniul câțelului va fi carne cu os și 1/3 carne și organe interioare.
4. Hrănește-l de trei ori pe zi.
Câinele să fie hrănit de 3 ori pe zi până la 6 luni, după care de 2 ori , iar în final optezi pentru hrănirea o data sau de 2 ori pe zi. Este foarte important mai ales în cazul cățeilor de mici dimensiuni să nu fie un timp lung între mese pentru că există riscul scăderii glicemiei.
5. Hrănește-l cu2-3 % din cantitatea hranei a unui câineadult!
Hrănește-l cu 2-3% din cantitatea hranei unui câine adult dar dacă nu ești sigur de greutate atunci oferă-i mâncare care se acopere 10 % din greutatea actuală, observă dacă se îngrașă sau slăbește.( în funcție de aceasta să schimbi cantitatea de hrană)
6. Nu oferi prea multe organe interne !
Plămânii și alte organe interne provoacă diaree la căței, dacă nu a mâncat niciodată. Dacă acum începi sa-I oferi cățelului hrană crudă atunci așteaptă 2 sau 3 săptămâni până se reglează scaunul , după care îi poți da organe interne. După aceasta , adaugă organele la mâncare în mod constant . Nu renunța la organele interne deoarece conțin nutrienți esențiali care lipsesc din carne.
7. Nu uita suplimentele!
Pentru căței sunt importante următoarele suplimente: Uleiul de somon (sursă de omega 3), Uleiul din nucă de cocos (efect antibacterian și antifungicid)
Pentru câini de mari dimensiuni- Pulberea de scoică verde ( întărește articulația), Probioticele.
8. Alte sfaturi pentru o creștere armonioasă.
Întotdeauna să oferim câinelui apă proaspătă fără clor.
Scoate-l afară zilnic la aer proaspăt pentru plimbare.
Niciodată să nu forțăm câțelul la plimbări în exces. Pentru articulațiile în curs de dezvoltare este mai relaxant dacă scoți la joacă sau la dresaj pentru un timp scurt decât să-l duci la plimbările lungi și obositare. Durata plimbărilor putem calcula în funcție de vârsta câinelui (5minute /lună până la vârsta de 6 luni). Sunt recomadate următoarele alimente: carne cu os (50-65%din meniu), gât de curcan, coaste și coadă de vițel, oase cu carne de animale sălbatice, carne (30-35 % din meniu).
Orice carne,( inclusiv inimă și limbă ) Organe interne (10% din dietă) * Ficat, plămâni, creier, splină, rinichi. Alți nutrienți pentru o dietă echilibrată (completați de multe ori dieta cu ele), Pulbere din coajă de ou, burtă verde(dieta poate fi începută cu burta verde de vită .Aceasta conține o mulțime de fibre și bacterii benefice. Deși carnea de vită poate fi mai greu de digerat , poate fi oferită pentru câțeluși).Animale întregi (iepure, prepeliță).Delicatese,alimente pentru ronțăit.Picioare de pui, laringe de vită (este o sursă naturală de glucozamină și condroitină), Oase din gâtul vițelului ( este recomandat pentru ronțăit, nu produce rupturi dentare).Oase de vită cu măduvă.
Durerile de creștere
Durerile de creștere apar frecvent la câțelusii care sunt alimentați prin hrană crudă și nu numai. Dacă raportul dintre calciu-fosfor nu este echilibrat sau prea multe proteine, atunci cățelul crește rapid iar calciul nu se fixează în oase. Se mai poate întâlni la acei câțeluși care au avut o alimentație slabă cantitativ și calitativ, iar hrana crudă este prea mult pentru ei. Astfel periostul se poate inflama care cauzează o durere insuportabilă. Nu vă speriați, printr-o dietă echilibrată totul revine la normal.
În concluzie: se reduce calitatea hranei , prin două modalități. În primul rând reduce procentul cărnii de calitate superioară și crești cantitatea de fibre , pe de altă parte, crești cantitatea de colagen, oferi cartilaje de exemplu :laringe de vită.Laringele de vită, oaie sunt organe cartilaginoase.Pot fi digerate mai greu, au calitate slabă. Dar plămânii de vită sunt foarte buni.
Protecția articulațiilor
Este recomandată administrarea de colagen și pulberea de scoică verde pentru a proteja articulațiile până la sfârșitul perioadei de creștere .Pentru puii câinilor cu dimensiuni mari , a celor care au un ritm mai rapid de creștere, sunt activi și în special la cei cu diferite boli ai articulațiilor trebuie administrate ambele (colagen, pulberea de scoică verde)
Vitamina D
Are un rol important în fixarea calciului în oase Ca și supliment nutritiv putem administra ulei din ficat de cod dar să fim atenți la doza administrată.Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsime, nu se recomandă administarea ei mai mult de 2 luni.