Degeaba au trecut de mii de ani: vânătoare comună cu omul, reproducere după funcţionalităţi, răspândirea câinilor de talie mică pentru companie, cosmetica şi „îmbrăcarea” câinilor…. un lucru a rămas neschimbat. Câinele este prădător şi trebuie hrănit în mod corespunzător. În ultimile aprox. 30.000 de ani digestia câinilor nu s-a modificat semnificativ. Ai hrăni un prădător cu plăcintă cu mere? desigur, că-ţi scoate măncarea din gura cu privirea, că e doar căine, nu şi prost; dacă noi oamenii ne-am alimenta corect Mac-ul ar da faliment…….
Dinții trădează imediat calitatea de prădător: caninii şi incisivii sunt ascuțite, molarii sunt triunghiulare și zimțate, gura căinelui are o conformaţie tipică pentru a sfâşia şi sfărâma carnea şi oasele. Masticaţia este foarte sumară şi rapidă, care datorită lipsei de mişcări de lateralitate a maxilarului (ierbivorii au aceasta mişcare de lateralitate la masticaţie), execută numai mişcări verticale, deci numai de sfăşiere şi mărunţire a hranei (atât Bobică al tău cât şi pit-ul vecinului). La nivelul cavităţii bucale nu există nici un fel de digestie a alimentelor ingerate, deoarece la acest segment cantitatea de salivă este foarte redusă şi conţine ptialină foarte puţină (fermentul care ajută digestia amidonului), astfel alimentele care conţin cantităţi mari de amidon sunt practic aproape netrasformate. În cavitatea bucală pe lângă procesele fizice şi o acoperire a bolului alimentar cu un strat de mucus, are loc doar o înmuiere a alimentelor, care uşurează înghiţirea, ce se produce foarte rapid.
Stomacul câinelui este unicompartimentat şi are o capacitate ce reprezintă în funcţie de rasă 9-30% din greutatea corpului, cu o secreţie abundentă şi concentrată de acid clorhidric şi pepsină. Sucul gastric este bogat în fermenţi hidrolitici care acţionează specific asupra proteinelor. Concentraţia mare de acid clorhidric favorizează mineralizarea oaselor ajunse la acest segment, iar pH-ul 1-3 (care este 2 la om) face ca digestia proteinei animale sa fie aproape totală (în acest mediu atât de acid de pH 1, toate bacteriile provenite odată cu carnea sunt distruse). Cu toate acestea, digestia la nivelul stomacului este lentă, dar foarte eficientă ceea ce explică de ce câinele adult poate fi hrănit o dată sau de două ori pe zi. Astfel o raţie de 600-700g administrată unui câine este complet digerată abia după 10-12 ore (cca. 50/ g/oră), în funcţie de natura ţesuturilor ingerate.
Alimentele de origine animală sunt prelucrate diferenţiat, începând cu glandele, ţesutul muscular, organele, tendoanele şi oasele, ultimele fiind descompuse chiar şi dupa câteva zile. Dacă digestia proteinei sub acţiunea pepsinei se derulează în mod corespunzător, nu acelaşi lucru se întâmplă cu grăsimile şi glucidele, care nu suferă la acest nivel transformări esenţiale, ci doar o grupare a lor şi apoi o transvazare în următorul segment: intestinul subţire. Secreţiile pancreasului şi ale ficatului ce se varsă în intestin, au rolul de a desăvârşi actul digestiei. Astfel dând alimente cu conţinut ridicat de carbohidraţi (cereale in principal) îi suprasoliciţi organismul, şi îţi şoptesc : hrana prefabricată pentru câini are un conţinut ridicat de cereale.
Intestinul subţire la câine este scurt şi deci cu capacitate limitată de prelucrare, considerent pentru care componentele alimentare trebuie să aibă un volum redus şi o valoare biologică ridicată pentru o valorificare eficientă. Lungimea intestinului nu depăşeşte mai mult de 5 ori lungimea corpului, iar sub raportul volumului, acesta se situează doar la jumătatea capacităţii stomacului. Toate aceste particularităţi anatomo-fiziologice ale aparatului digestiv recomandă ca alimentaţia câinelui să se bazeze în principal pe carne şi subprodusele acesteia. Trebuie să mai menţionăm că secreţia gastro-intestinală poate fi stimulată sau inhibată de unele componente alimentare, pe care trebuie să le cunoaştem pentru a favoriza o valorificare eficientă a hranei.
Deci, ce are nevoie câinele tău ? În primul rând de proteine de origine animală şi oase, organe, apoi grăsimi, vitamine, antioxidanţi, fructe şi legume în cantitate minimă, plante medicinale, suplimente nutritive, iar toate acestea poţi să le asiguri fără hrană prefabricată…..
Site-ul este temporar oprit din cauza invertarului. Refuză
Site creat de STARTpeNet