Despre vitamine și minerale.
Câteva gânduri despre vitamine și substanțe minerale: acestea sunt multe, ele sunt în strânsă legătură între ele și cu interacțiuni sensibile. Vitaminele sunt compuși organici necesare în cantități mici pentru susținerea vieții. Majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de organism iar celelalte nu în cantitate suficientă, astfel ele trebuie obținute prin alimentație. Denumirea de oligoelemente indică substanțe (minerale) necesare în cantități infime, dar importante, eventual esențiale, de exemplu: zinc, cupru, iod, cobalt, mangan, seleniu, fier. Denumirea de substanțe minerale este folosit pentru a indica acelea cu necesități mai mari, de exemplu: fosfor, calciu, potasiu, magneziu, sodiu.
Aș vrea să subliniez că suntem capabili de a furniza vitaminele, mineralele și oligoelementele necesare câinilor noștrii prin dieta evolutivă. Cantitatea, compoziția și calitatea livrată căinelui depinde de calitatea alimentelor. Nu este totuna dacă animalul destinat consumației a mâncat iarbă, a scormonit, sau a trăit doar pe furaje. Când un ierbivor trăiește liber, face distanțe mari pentru procurarea hranei.
Diferitele tipuri de sol îi vor asigura o absorbție de nutrienți echilibrată. Animalele care pasc pe pășuni limitate vor întâlni aceași tip de compoziție a solului, astfel absorpția substanțelor nutritive va fi inegală. Din acest motiv, este recomandat ca diferitele tipuri de carne să le procurăm din locuri diferite. Ca și un exemplu menționez că, dacă cumpărăm de la o farmacie o plantă medicinală cultivată, niciodată nu vom obține același rezultat ca și când noi l-am fi cules din natură. Explicația este simplă plantele din culturile crescute și în medii omogene nu vor absorbi și produce aceleași substanțe ca și plantele de aceași specie crescute în mediu sălbatic, care trebuie să lupte pentru supraviețuire. Mai mult decât atât: înainte de a le transporta la farmacie, plantele culese sunt degerminate, având ca rezultat o scădere semnificativă a substanțelor active. Consecințele lipsei totale ale uneia alteia dintre vitamine sau minerale, știința mai mult sau mai puțin le-a explorat.
Efectele vitaminelor au putut fi văzute deja de către cercetătorul modern, dar doar superficial. Determinarea modului în care acestea interacționează între ele respectiv cu alte substanțe nutritive, și cât este volumul necesar zilnic a ființelor vii, până în prezent este bazată doar pe presupuneri și observații parțiale. Nu este de mirare, deoarece alimentația influențează puternic necesarul de vitamine și minerale, de exemplu datorită influenței de contracarare al anti-nutrienților. Valorificarea substanțelor este determinată și cantitatea acestora și de natura alimentelor cu care vrem să le introducem în organismul câinelui.
Alimentația cu hrană de origine animală, nu este unilaterală, deoarece conține combinația corespunzătoare și obișnuită pentru carnivore. Pe de altă parte, se poate demonstra că, cerealele, în special grâul, contribuie la dezechilibrul metabolic al vitaminei D – care este de fapt un hormon. Acest hormon are impact semnificativ pe toate tipurile de celule al organismului. În 1919 dr. Edward Mellanby a demonstrat că hrănind câinii cu terci dietetic din maciniș de cereale integrale, respectiv ovăz, poate provoca apariția rahitismului. Dacă vom diversifica alimentația câinelui cu componente din plante, sau îl vom hrăni excesiv de unilateral, atunci neapărat va fi nevoie de suplimentare cu vitamine și substanțe minerale.
Din cauza necunoașterii potrivite a interacțiunilor dintre vitamine și minerale, este mai indicat alegerea de suplimente nutritive cu substanțe active complexe. Dar, în comparație cu nevoile reale doar vom trage ca orbii. Un alt aspect important este că unele vitamine produse sintetic datorită structurii lor moleculare pot fi diferite de varianta lor naturală. De exemplu vitamina E sintetica este extrem de slab valorificată. Alimentația nu este singura cale de obținere de vitamine, de exemplu și orele petrecute în aer liber în zilele însorite pot contribui la satisfacerea nevoilor de vitamine al câinelui.
Prin urmare, este foarte important să stați mai multe ore în aer liber în perioada luminoasă a zilei.
Site-ul este temporar oprit din cauza invertarului. Refuză
Site creat de STARTpeNet